Ambassade van België in Oostenrijk, in Slovakije en in Slovenië
Home Vestiging in Slovenië

Vestiging in Slovenië

Als burger van de Europese Unie kunt u altijd uw woonplaats van België naar een andere EU-lidstaat, en dus ook naar Slovenië, overbrengen. Vergeet echter niet om u eerst uit de bevolkingsregisters van uw gemeente in België te schrijven (zie Inschrijving in de Ambassade of in een Ereconsulaat).

In de eerste drie dagen na aankomst in Slovenië; dient u persoonlijk uw aankomst bij het dichtstbijzijnde politiekantoor van uw woonplaats (lijst: https:/www.policija.si/eng/about-the-police/organization/police-stations) te melden. Hierbij krijgt u een document van de politie waarmee u, samen met uw Belgische identiteitskaart of paspoort, een attest van verklaring van residentie kunt bekomen bij uw dichtstbijzijnde Sloveense administratie (Lijst van administraties:upravna enota : http://www.upravneenote.gov.si/ (in het Sloveens).

Met dit bewijs van residentie, uw Belgische identiteitskaart of paspoort en het bewijs dat u uitgeschreven bent van de bevolkingsregisters in België, kunt u zich inschrijven bij de Ambassade van België of bij het Ereconsulaat in uw regio ( zie  hoofdstuk Inschrijving op de Ambassade of op een Ereconsulaat). Het attest van verklaring van residentie is te hernieuwen bij elke verhuis (binnen een termijn van 8 dagen). Ook dient het Ereconsulaat of de Ambassade op de hoogte te worden gebracht van elke verandering in woonplaats en een kopie van uw nieuwe Sloveens attest van verklaring van residentie te ontvangen.

Nuttige links :

Erkenning van diploma's 

Neem contact op met uw school/universiteit en met het nationale Ministerie van Onderwijs voor informatie betreffende de gelijkstelling van Belgische. Voor bepaalde specialisaties (geneeskunde, verpleegkunde, beëdigde vertalers, enz.) moeten examens afgelegd worden.

Meer info : www.enic-naric.net en onze website https://austria.diplomatie.belgium.be/nl/consulaire-diensten/algemeen/er...